Zvažujete, že si zařídíte novou kuchyň? Zvažujete, na čem budete vařit ale stále si nevíte rady s výběrem? Pak se podívejte na výhody a nevýhody jednotlivých sporáků a vařičů.
Plynový sporák je nejčastější variant každé domácnosti. Bývá na zemní plyn a jeho nevýhodou je, že musíte pouštět často digestoř. Plynové sporáky způsobují tmavé stropy a vlhko v kuchyni.
Elektrický sporák si získává stále více oblíbenosti, protože jídla upečené v elektrické troubě jsou chutnější než v troubě plynové. Běžné desky jsou sice pomaleji a tak se vám může elektrický sporák prodražit. Přesto, nabízí menší nároky na větrání a výměnu vzduchu. Pro elektrický sporák jsou vhodné hrnce s rovným dnem. V současné době si můžete zakoupit i sklokeramickou varnou desku, která funguje na principu magnetické indukce. Výhody této desky spočívají v menší spotřebě energie a šetří čas, protože pokrmy jsou rychleji uvařené. Sklokeramické desky jsou ale v cenově vyšší kategorii.
Gurmáni si oblíbí kamna na tuhá paliva, které stylově zapadají do každé moderní kuchyně. Sporáky mají nestabilní a kolísavý výkon ale není problém na nich uvařit čaj, guláš či polévku. U některých pokrmech vám však hrozí připálení, což je mnohdy problémem. Sporák je i časově náročný ale pokud zas tak často nevaříte, budete s nimi spokojeni. Jedná se o zajímavý doplněk vaší kuchyně.