Časy, kdy všechny kuchyně vypadaly přibližně stejně a v každé z nich byl středním spotřebičem nevzhledný sporák , jsou naštěstí pryč. Dnešní moderní doba dává do popředí linky na míru spolu s vestavěnými spotřebiči.
Velmi dobrým příkladem jsou varné desky . Elegance, styl a praktičnost v jednom, to je přesně to, co je nejvíce vystihuje. Od správného výběru varné desky ale záleží nejen to, jak bude vaše kuchyň působit, ale především, jak se vám v ní bude vařit .
Plynová, elektrická nebo kombinovaná varná deska?
Zásadní věcí, kterou budete řešit, je zdroj tepla ve varné desce . Zde jsou na výběr buď elektřina nebo plyn, přičemž na elektrickou energii fungují klasické suché elektrické varné desky , sklokeramické varné desky a indukční varné desky. Plynové varné desky fungují na zemní plyn, zvláštní kategorií jsou kombinovány desky na elektřinu i plyn .
Indukční desky jsou nejúspornější a nejmodernější . Mají nízkou ztrátu tepla při vaření a moderní funkce, ale musíte k nim používat pouze nádobí s magnetickým dnem. Sklokeramické desky jsou standardem, přičemž jejich výhodou je rychlý náběh tepla . Nejsou však tak úsporné a efektivní, jako indukční.
Osvědčeným typem jsou plynové varné desky . Pokud potřebujete výkon, ale i jeho plynulou regulaci, je plynová deska nenahraditelným pomocníkem v domácnosti . Ne nadarmo se říká, že ti nejlepší profesionální kuchaři upřednostňují plynové desky. Na rozdíl od minulosti se už není třeba obávat ani o jejich bezpečnost.
Jak vybrat varnou desku podle funkcí a parametrů
Dnes už každá varná deska, bez ohledu na to, zda je plynová, indukční nebo klasická elektrická , obsahuje dětské pojistky a pojistky proti nechtěnému spuštění i vypnutí. Některé funkce však stále nejsou samozřejmé , zvláště pokud jde o nejlevnější modely.
Zároveň je třeba si všímat nejen funkce, ale i vlastnosti a další parametry. Barva je sice důležitá pro design , ale jestli máte bílou, černou, nerezovou nebo slonovinovou varnou desku , není až tak podstatné pro kvalitu přípravy pokrmů. Samozřejmě, styl a barvu třeba vybírat is ohledem na design kuchyně, ale mělo by jít o sekundární faktory.
Ty primárně faktory , jak vybrat varnou desku, by měly být o:
- způsobu ovládání , zajímavé jsou například polyvalentní varné desky
- funkci automatického vypnutí
- funkci indikace zbytkového tepla
- funkcích PowerBooster nebo Stop & Go
- senzorovém ovladači nebo funkci automatického rozpoznání velikosti nádobí
- výkonu konkrétních varných zón, přičemž zastoupeny by měly být alespoň 3 výkony a to 1000 až 1200 W, 1600 až 1800 W a jedna zóna nad 2200 W
Sklokeramická vs. indukční deska
Pokud jste se rozhodli pro elektřinu jako zdroj tepla pro varnou desku, například z důvodu, že nechcete do domácnosti zavádět přípojku plynu, máte na výběr dvě technologie fungování varné desky. Zatím stále nejčastější je sklokeramická deska , modernější je indukční varná deska.
Přestože při indukční je vyšší pořizovací cena a je třeba používat pouze hrnce a pánve s magnetickým dnem, jde o lepší volbu . Je úspornější, bezpečnější, protože se zahřívá jen dno nádob a má mnohem detailnější a přesnější regulaci ohřevu nádobí. Navíc změna teploty je velmi rychlá, náběh je prakticky okamžitý .
Kolik varných zón potřebujete? Rozhoduje počet členů domácnosti
Varné desky, bez ohledu na zdroj tepla, se odlišují tím, kolik varných zón mají . Pro malou domácnost do dva členy postačí i ty s 2 nebo 3 zónami , standardem jsou 4 varné zóny. Pro běžnou domácnost 2 + 2 je tato kapacita plně dostačující.
Pokud však jste větší domácnost , nebo pokud vaříte mnohem více, měli byste zvážit více zón. V takovém případě se nejčastěji používají varné panely se 6 zónami, kde však třeba pamatovat na to, že v tomto případě je jejich šířka větší než obvyklých 60 cm .
Jak vybrat varnou desku podle zkušeností? Zkuste recenze
Kromě papírových parametrech a tvrzení výrobců je důležité vědět i to , jak který typ varné desky funguje. Pokud se dá, zkuste zajít k někomu známému do domácnosti a zjistit to. Alternativou mohou být různé recenze, testy a komentáře, které však musí vycházet ze zkušeností s používáním v praxi.
Jak vybrat varnou desku tak, abyste to při používání v praxi nelitovali? Zvažte toto:
- jak je vyřešeno rozdělení zón a jak se od sebe výkonově odlišují
- jaké příslušenství k varné desce je
- z jakého materiálu deska je a zda je materiál odolný vůči povrchovým poškozením
- jaký je nástup tepla, jestli je to dostatečně rychlé pro běžné vaření, ale například i pro rychlé ohřátí vody na čaj nebo kávu
- jako plynulá je regulace tepla a jako konkrétní varná deska reaguje na tuto regulaci
Zvažte i údržbu, nejen design
Jedním z důležitých kritérií , jak vybrat varnou desku, je i údržba a péče o ni. Plynové varné panely sice nevypadají tak stylově, jak sklokeramické varné desky, ale údržba o ně je mnohem jednodušší. Možná vám to nejde do hlavy, ale je to tak a to zejména proto, že jsou z odolných materiálů a v případě potřeby víte i jeden hořák jednoduše vyměnit.
Na druhou stranu, sklokeramické a indukční varné desky jsou efektní svou plochostí a zejména barvou, díky které zapadnou k čistým liniím v kuchyni, ale připálení nebo škrábance na nich se projeví mnohem horší a bude mnohem náročnější je vyčistit.