Domů Interiér Kuchyně Vše o kuchyňském dřezu: Jak si vybrat ten správný? (1. část)

Vše o kuchyňském dřezu: Jak si vybrat ten správný? (1. část)

Dřez je nepostradatelnou součástí kuchyně. Vybrat takový, který bude vyhovovat nárokům, však vůbec není jednoduché. Jak na to? Zde je know-how.

Jednodílné, dvojité, čtvercové, obdélníkové, kulaté, s odkapávačem i bez. Keramické, nerezové, plastové, granitové. Zapuštěné, rohové, hluboké či mělké. Bílé, tmavé, barevné. O jakém uvažujete?

Nejde jen o vzhled

Jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru je materiál. Musí dobře snášet vodu, potraviny, mastnotu. Záleží také na jeho odolnosti proti mechanickému poškození samozřejmě ať dobře vypadá a snadno se udržuje. Žebříček materiálů vedou nerezové dřezy a dřezy z umělého kamene, ve kterých se snoubí kvalita a přijatelná cena. Plusem je výběr baterie či pracovní desky ze stejného materiálu a barvy. Na okraj jsou vytlačovány plastové, smaltované, betonové a keramické dřezy.

Rozhoduje o životnosti

Vybrali jste nerezový dřez? Právě tloušťka materiálu bude rozhodovat o tom, jak dlouho bude sloužit. Ať je minimálně 0,9 až jeden milimetr. Na zaschlé kapky a usazeniny stačí použít běžně dostupné čisticí a lešticí prostředky. Ty odstraní i drobné škrábance. Pokud bude materiál pritenký, poškození a promáčknutí už neodstraníte.

Ruku v ruce

Dřez lze do pracovní desky osadit dvěma způsoby. Zabudovat ho shora nebo zespodu. První možnost je jednodušší, dokonalost však dosáhnete zapuštěním zespodu do roviny s pracovní deskou. Takové řešení je vhodné při pracovních doskáchz přírodního nebo umělého kamene. Osazení shora je typické pro dřevotřísky, kde třeba zajistit, aby nedošlo k jejímu styku s vodou.

Na velikosti záleží

Rozloha kuchyně, velikost pracovní plochy i počet členů v domácnosti, to vše rozhoduje o správné volbě. Velikost a tvar kuchyňského dřezu jsou mimořádně důležité nejen z hlediska praktičnosti a komfortu, ale i ergonomie a designu. Kvalitní dřezy mají hloubku alespoň 190 milimetrů. V případě mělčích třeba při mytí nádobí počítat s jistými omezeními. Malá kapacita či voda rozlitá na okolní ploše a podlaze jsou jen dvě z nich.

Žádné komentáře

Napsat komentář