Květy černého bezu zvyšují obranyschopnost organismu, při horečce a infekci podporují pocení a pomáhají při silném zahlenění, kašli a zánětech čelních dutin a ještě o mnoho více.
Podporuje pocení
Za pocení a tím i za snižování horečky jsou zodpovědné silice a flavonoidy, které ovlivňují centrum regulace tepla v mozku. Zvýšené pocení podněcuje detoxikační síly organismu, což způsobí zkrácení průběhu nemoci. Zejména při trvalém nachlazení podporuje bezový čaj obranyschopnost organismu.
Prokrvují organismus
Pokud máte ustálený krevní oběh, doplňte „léčivé pocení“ na podporu imunity ještě i desetiminutovým koupelí nohou, do kterého přidáte bezový čaj. Koupele nohou podpoří periferní prokrvení, a tím reflektorickým i dýchací funkce.
Působí proti zánětům
Bezové květy s vysokým obsahem flavonoidů působí protizánětlivě a zvyšují odolnost proti infekci, alergii a rakovinotvorným látkám.
Pomáhají při nachlazení a kašli
Kromě toho působí odhleňující a zlepšují sekreci průdušek. Při suchém kašli přispívají k tvorbě hlenu v průduškách, při hlienitom kašli a zánětu vedlejších dutin rozpouštějí husté sekrety. Baza je opravdu geniální prostředek pro všechny, kteří jsou stále nachlazení, trpí chronickým kašlem, sinusitidou a polypy, ale i sennou rýmou.
Navíc tyto květy podporují látkovou přeměnu, jsou mírně močopudné a v lidové medicíně se považují za dobrý prostředek k léčbě revmatických onemocnění a bolestí nervů.
Obsahují vitamíny
Bezové plody posilují odolnost, působí proti virům a pro vysoký obsah vitamínu C se z nich v obdobích, kdy hrozí nachlazení, připravuje horký čaj proti horečce. Obsahují také důležité vitamíny skupiny B působící na nervy, draslík na podporu vylučování a karotinoidy podporující činnost sliznic a světlocitlivého červeného barviva v sítnici oka.
Zmírňují revmatismus
Proto se v lidovém léčitelství využívají ke zmírnění bolesti při revmatických nervových bolestech. Plody by se pro obsah mírně jedovatého glykosidu měli konzumovat pouze vařené – třísloviny v plodech se postarají o to, aby četné vitamíny zůstaly zachovány i po uvaření.