Domů Ostatní jídlo a vaření Sváteční pečená krůta s brusinkovou omáčkou
Sváteční pečená krůta s brusinkovou omáčkou
Potřebujeme:
- mladá krůta, 2,8 kg
- 120 g másla
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 2 stroužky česneku
- 1 citrón
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 jablko
- 1 menší cibule
- 2 bobkové listy
- 8 plátků slaniny
- pepř
- sůl
Na omáčku:
- 400 g čerstvých brusinek
- 1 pomeranč
- 100 g krystalového cukru
- 1 celá skořice
Postup:
- 1.Troubu vyhřejeme na 200 ° C (horkovzdušný ohřev nepoužíváme). Krůtu omyjeme a osušíme. V míse smícháme 100 g změklého másla s umytou, osušení a nadrobno nasekanou petrželkou a prolisovanými stroužky česneku. Přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z poloviny citronu a olivový olej. Dobře promícháme.
- 2.Na krůtě uvolníme kůži na hrudi a ochucené máslo nastrkat pod kůži na celé prsa. Krůtu dáme do pekáče hrudí nahoru, osolíme zevnitř i zvenku a posypeme mletým pepřem. Do břišní dutiny vložíme umyté jablko a cibuli ve slupce překrojené na polovinu. Nohy svážeme kuchyňským provázkem. Krůtu po povrchu potřeme zbytkem másla, na hruď dáme bobkové listy a uložíme plátky slaniny.
- 3.Pekáč překryjeme alobalem, ale z užších stran ho necháme otevřený. Vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi tři hodiny. Průběžně podléváme vodou nebo vývarem. Asi 40 minut před koncem pečení krůtu odkryjeme a dopékáme do zlatova, podle potřeby i déle. Krůtu přendáme na servírovací mísu a před nakrájením necháme odstát asi 15 minut.
- 4.Připravíme omáčku: Omyté brusinky, pomerančovou kůru nastrouhanou na proužky, pomerančovou šťávu, cukr a skořici dáme do hrnce. Směs zahříváme 15 až 20 minut, dokud brusinky nezměknou a omáčka nezhoustne. Vyjmeme skořici a omáčku nalijeme do servírovací misky.
- 5.Z upečené krůty vybereme jablko