Domů Byt Různé typy kuchyňských teploměrů a jejich použití

Různé typy kuchyňských teploměrů a jejich použití

Kontrola propečenosti masa nebo správné teploty cukru při výrobě cukroví vyžaduje více než jen odhad. Přesnost je klíčem ke správné přípravě těchto potravin a k tomu potřebujete správný teploměr.

Kromě teploty potravin Vám teploměry mohou poskytnout také pravdivý údaj o teplotě uvnitř trouby, chladničky a mrazničky. Vestavěný měřicí přístroj Vašeho spotřebiče může být nepřesný (trouby jsou notorickými viníky); teploměr Vám poskytne jistotu, že Vaše studené potraviny zůstanou studené a koláče se upečou rovnoměrně.

Teploměr s okamžitým odečtem

Teploměr s okamžitým měřením teploty je sondový teploměr, který je k dispozici v analogovém i digitálním provedení a umožňuje kuchaři okamžitě měřit teplotu potravin. Teploměry se skvěle hodí k testování propečenosti masa nebo drůbeže během vaření, ale nejsou určeny k tomu, aby se ponechávaly během vaření. Sondu jednoduše vložíte do potraviny, zkontrolujete teplotu a poté ji vyjmete.

Teploměry s okamžitým odečtem lze také použít k měření teploty horkých potravin v parním tácu, stejně jako studených položek v salátovém baru a k měření rychlosti chladnutí polévky nebo omáčky (aby se zajistilo, že nestráví příliš dlouhou dobu v nebezpečné teplotní zóně).

Teploměr na maso

Teploměr na maso je podobný teploměru s okamžitým měřením, ale má větší číselník (u analogových typů), aby byl lépe čitelný. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že na rozdíl od teploměru s okamžitým měřením se teploměr na maso vkládá do kloubu masa nebo celého kuřete (nebo krůty), kde zůstává po celou dobu pečení. Teplotu sledujete jednoduše pohledem na číselník.

Digitální verze jsou sofistikovanější. Lze je naprogramovat tak, aby vydávaly zvukový signál, který signalizuje dosažení požadované cílové teploty. V takovém případě je sonda umístěna na konci dlouhého vodiče, který je připevněn k samotnému přístroji a který lze obvykle připevnit k vnější straně trouby pomocí magnetu.

Sondu můžete v mase ponechat i po jeho vyjmutí z trouby, abyste mohli sledovat teplotu masa během jeho odpočinku.

Teploměr do trouby

Číselníky trouby nejsou spolehlivým ukazatelem skutečné teploty uvnitř trouby. Když nastavíte teplotu v troubě na 350 F nebo 400 F, může být o 25 až 50 stupňů vyšší nebo nižší. Ještě horší je, že Vaše trouba může mít horká nebo chladná místa – oblasti, kde je teplota trvale vyšší nebo nižší než v jiných částech vnitřku trouby – což může ovlivnit dobu pečení.

Chcete-li to zjistit, pořiďte si teploměr do trouby, který můžete umístit na polici (nebo zavěsit za háček na jeden z roštů trouby). Když nastavíte teplotu trouby na 350 F, teploměr Vám řekne, zda je skutečně na této teplotě, nebo ne. Určité kolísání je normální, ale pokud zjistíte, že Vaše trouba trvale ukazuje o 25 stupňů vyšší teplotu, než na jakou jste ji nastavili, můžete teplotu odpovídajícím způsobem upravit. Už žádné zčernalé sušenky!

Teď je ten správný čas nakoupit nejvýhodněji vše, co potřebujete a získat 20% slevu.

Týden s TESCOMOU běží v  internetovém obchodě.

Žádné komentáře

Napsat komentář