Nejen z květů, ale i z plodů bezu černé víte připravit chutný sirup. Pochutnáte si na něm v limonádě či čaji. Dejte však pozor, abyste se jím nepošpinili, protože je poměrně obtížné jej z oblečení odstranit.
Sirup plodů
Potřebujete: cca 1 kg, 700 g cukru (ideálně třtinového), 3 citrony, špetku skořice
Čerstvě sklizené plody omyjte a pomocí vidličky či rukou otrhejte bobule. Potom je dejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Když se začnou vařit, tak jejich přikryjte poklicí a plamen ztište. Takto jejich duste alespoň 20 minut.
Potom přeceďte přes sítko a šťávu dejte opět do hrnce a dejte na mírný plamen. Přidejte hnědý cukr a skořici. Důkladně promíchejte. Z citronů vymačkejte šťávu a přimíchejte ji do šťávy. Šťávu míchejte dokud se cukr nerozpustí. Pak ji nechte vychladnout. Potom jí můžete naplnit láhve a uskladnit v chladničce.
Sirup se výborně hodí do čaje či k přípravě chutné limonády.