Teplé letní večery jsou jako stvořené na grilování. No nezapomeňte i na zeleninu. Podávejte ji, jak zajímavou přílohu ke všem masitým pochoutkám. Vyzkoušejte náš recept – grilovanou zeleninu s olivovým olejem.
Grilovaná zelenina s olivovým olejem
zelenina:
- 1 cuketa
- 2 papriky
- 1 hrst žampionů
- 1 hlavička česneku
- 1 cibule
nálev
- 10 lžic olivového oleje
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce medu
- 1 hrst bylinek (oregano, majoránka, tymián, petrželka)
- šťáva z půlky citrónu
- sůl
postup:
Rozehřeje si gril. Pokud nemáte klasický venkovní gril, použijte doma elektrický. Případně lze zelenina připravit iv troubě.
Zeleninu si očistíme a nakrájíme. Žampiony a papriku na silnější plátky. Česnek rozdělíme na jednotlivé očištěné stroužky. Cibuli nakrájíme na větší měsíčky. Cuketu nakrájíme pěkně na kolečka a nasolíme. Necháme chvilku odstát, ať pustí vodu, kterou osušíme kuchyňskou utěrkou.
Zeleninu grilujeme z obou stran, dokud nezměkne.Připravíme si nálev. Do kovové misky dáme větší množství olivového oleje. Množství odhadněte podle množství zeleniny. Přidáme lžíci medu, malou lžíci chilli koření (nebo jednu malou chilli papričku) a šťávu z půlky citrónu. Přidáme nasekané bylinky. Vše promícháme, aby se med rozpustil. Ochutnejme, zda je nálev podle naší chuti.
Ještě horkou zeleninu vkládáme do misky z nálevem a promícháme, tak aby se na každý kousek dostalo. Zelenina se nálevem příjemně ochutí.
Podávejte ji s opečenou bagetkou. Nebo jako přílohu ke grilovanému masu nebo sýru.