Ovoce i zeleninu se před použitím pokoušíme většinou jen opláchnout vodou a s dobrým pocitem pokračujeme v dalším zpracování. Takové „mytí“ však v případě kupovaných kusů rozhodně nestačí.
Pesticidy uvnitř i zbytky postřiků na slupce
Pesticidy jsou v plodech doslova pevně ulpívající a neexistuje bohužel způsob, jakým byste je mohli spolehlivě odstranit a získat chutné a zdravé ovoce či zeleninu. Výrazně však víte plody očistit alespoň zvenčí prostřednictvím koupeli v jablečném octu, v citrónové kyselině se solí či pomocí jedlé sody.
Jablečný ocet
Přidejte do vody za hrnek octa a zeleninu či ovoce nechte namočené asi čtvrt hodinu. Potom plody důkladně umyjte a opláchněte čistou vodou, abyste ocet smyly.
Kyselina citronová se solí
Připravte koupel se zředěnou citrónovou kyselinou s několika lžičkami soli. Plody nechte namočené několik minut, myjte je a potom je opláchněte.
Kuchyňská soda
Ovoce či zeleninu dokážete pořádně očistit i pomocí kuchyňské sody. Můžete si například na houbičce připravit jemnou pastu ze sody s vodou a takto vyčistit jablka či rajčata.