Pokud se vám v pěstování bylinek daří a vy už s velkou radostí postupně sběrem svou úrodu, tak určitě přemýšlíte, co s nimi udělat. Možností je mnoho. Je na vás, pro které se rozhodnete. Neměli byste však zapomínat na zásady, které dopomohou k tomu, aby byly bylinky účinné a prospěšné.
Bylinky můžete využít při přípravě domácí kosmetiky, nápojů, jídel, čajů, octů, léčiv atd. Je však vyvarovat častým chybám. Podívejte se, které jsou to.
Zachycovat zdravé rostliny
Správné sušení
Pokud jste se rozhodli bylinky sušit kontrolujte je, aby zůstali zdravé. Pokud vám začnou hnědnout nebo plesnivět, tak je určitě vyhoďte.
Skladování bylinek
Bylinky je ideálně skladovat ve skleněných nádobách s víkem nebo papírových sáčcích. Vyberte pro ně suché místo. Bylinky zkuste spotřebovat v průběhu roku, po delším čase se totiž jejich účinky snižují.
Příprava čajových směsí
Při míchání čajů buďte precizní a dodržujte stanovený poměr bylin. Stejné bylinky neužívejte po dobu delší než 3 týdny. Po 3 týdnech je nutná pauza.