Do kuchyní se vracejí kuchyňské sporáky. Moderní kuchyňské sporáky jsou velmi estetickým doplňkem kuchyně. V podstatě spíše základ kuchyně. Poskytují teplo pro přípravu pokrmů, teplo pro vytápění domu ale i teplou vodu.
Kuchyňské sporáky dnes kupují mladí lidé, manželky na mateřské, ale i lidé v plném pracovní věku, ale i před důchodem. Dnešní sporáky je možno mít s výměníkem do vody. Tedy, teplo buď posíláte do radiátorů, bojleru, popřípadě akumulační nádoby.
Vyplatí se kuchyňský sporák?
Při ceně ekektřiny, kterou dnes již některé domácnosti platí, a to je 5,80 Kč / kWh určitě ano. Za den můžete provařit i 6 – 10 kWh elektřiny. To pak znamená, že máte kuchyňský sporák za 1 – 2 roky „doma.“ Ale další úspory jsou i na vytápění a teplé vodě. I do pasivních domů se dnes staví pece. Právě kvůli teplu, které i v pasivních domech může být drahé, ačkoliv reklama na Facebooku říká opak. Pec je již cenově někde jinde, a ne každý má pro ni prostor. Kuchyňský sporák je jednodušší, levnější, pohotovější a může být včetně kamnářských obkladů. Tedy s keramikou.
Palivo
Kamna bývají je konstruována na spalování pevných paliv:
– dřevo (zkušební palivo)
– doporučená paliva – hnědé uhlí, dřevitý odpad, brikety z hnědého uhlí, běžná komerční paliva
Výkon kamen bývá 6 – 10 kW, výkon do vodního výměníku 6 kW.
Je výhodné, máte – li větší dům, kuchyňský sporák doplnit tepelným čerpadlem, nebo teplovodními solárními kolektory. Pro součet všech spotřebičů je pak vhodná akumulační nádoba. Například akumulační nádoba 750 litrů, s vestavěným plovoucím bojlerem 140 litrů a solárním výměníkem.
Energie stále zdražují, ale my se můžeme bránit úspornými technologiemi.