Vůni dobrého jídla si vychutnáme pouze tehdy, pokud kolem nebude guláš různorodých pachů. Odsavač par, nazývaný digestoř, má proto do činění se zážitkem z jídla více, než se zdá!
Mnoha lidem odsavač par v kuchyni slouží výlučně jako designový doplněk. Důvod? Podcenili otázku výkonu. Prvním pravidlem je znát vzorec pro jeho výpočet. Není složitý. Stačí vynásobit šířku x výšku x délku místnosti x 10 a výsledek je dostačující výkon, který dokáže vyměnit vzduch 10-krát za hodinu. To je optimum pro dobrou klima během vaření i po něm.
Odtah a návrat
Základní rozhodnutí o tom, jaký odsavač si pořídíte, neurčuje nabídka, ale možnosti bytu. Ideální je připojení na komín nebo potrubí, které má být co nejkratší.Nedoporučuje se použití spirálového, to snižuje výkon a zvyšuje hluk zařízení.
Správné umístění
Standardní vzdálenost odsavače par od varné desky je 65 centimetrů. Není to však fixní údaj. Někteří výrobci uvádějí přímo na spotřebiči ideální vzdálenost, při které jejich zařízení dosáhne nejlepší výkon. Důležitý je přesah odsavače přes varný blok zhruba 10 centimetrů a platí, že čím vyšší od vařiče zařízení umístíte, tím větší přesah je potřebný.
Problematický hluk
Běžné odsavače par dosahují úrovně hluku v závislosti na stupni ventilace kolem 50 – 70 dB. Pro srovnání jde o hlasitost běžného rozhovoru nebo průměrně puštěného televizoru. To může být problém, pokud v kuchyni trávíte více času, chcete se mluvit nebo poslouchat rádio.
Ještě závažnější roli hraje hluk v kuchyních propojených s jinými částmi bytu.Exkluzivnější zařízení dokážou pracovat i při hlasitosti 20 dB. To odpovídá lidskému šepotu. Taková úroveň není rušivá a nepřispívá k akustickému stresu. Obecně však platí, že recirkulační přístroje mají vyšší úroveň hluku jako odtahové.
Filtry
Při odtahu ven z místnosti otázka filtrů nehraje roli. Stačí základní kovový filtr, který je součástí přístroje a zachycuje mastnotu. Netřeba podcenit jeho čištění, aby se předešlo vznícení usazených tuků. Na umytí stačí teplota nad 65 stupňů Celsia a běžný saponát.
Pokud není čištění vaší silnou stránkou, lze použít papírový filtr, který se po znečištění jednoduše vyhodí a nahradí novým. U recirkulačních modelů je žádoucí použít přídavný uhlíkový filtr, který odstraňuje další nečistoty a hlavně pohlcuje pachy. Tento filtr se čistit nedá, nutná je výměna, při běžném kuchyňském vaření alespoň jednou za půl roku.
Designové a praktické
Ne všechno v kuchyni stojí jen na výkonu. Proto po zohlednění potřeb přijde na řadu i otázka estetiky. K nejlevnějším a často používaným patří podskříňkové odsavače.Následují zabudované a mezi designově atraktivní a určené do větších kuchyní patří komínové.
Zejména v rodinných domech se stále více využívá umístění varné desky na kuchyňském ostrůvku a zde padne vhod lustrový, prostorový i stropní odsavač a velmi atraktivní působí spotřebič vysouvacího z pracovní desky. Jednoduchým stlačeným se vysune nahoru a zůstává za varnou deskou. Páry odsává na jiném principu než běžná zařízení, proto je obdařen vyšším výkonem.