Domů Zahrada Jak vypadá rostlina, na které rostou kapary? Můžete ji pěstovat i v...

Jak vypadá rostlina, na které rostou kapary? Můžete ji pěstovat i v květináči

V některých receptech můžete narazit na ingredienci s názvem kapary. Jsou to drobné zelené kuličky, které se nejčastěji dají koupit naložené v malých lahvičkách.

VIZITKA ROSTLINY

Název: Kapara trnitá ( Capparis spinosa )

 Vzhled: popínavý keř

Květiny: bílé, růžové

Listy: stálezelené

Plody: tobolky

Využívají se zejména v kuchyních Řecka, Itálie, Španělska i Francie, které patří mezi největší producenty kaparů. Málokdo ví, že jsou to pupeny rostliny kapary trnité. Tuto nenápadnou rostlinu jste si mohli všimnout na dovolené v některém z jadranských letovisek, jak se pnout po skalách, po plotech či dokonce po ruinách historických staveb.

Jak vypadá Kapara?

Je to ostnatý keř s poléhavými větvemi, které dosahují délky asi dvou metrů. Roste v nejteplejších oblastech Středomoří, ale například i v Africe či Indii. Téměř kulaté listy jsou dužnaté, dlouhé do pěti centimetrů. Při bázi stopky mají dva nažloutlé trny. Kvete nápadnými bílými nebo světle růžová květy na dlouhých stopkách. Otevírají se v ranních hodinách a dopoledne. Vyrůstají z paždí listů a jsou nápadné množstvím tyčinek s fialovými nitkami, mezi nimiž vyčnívá dlouhý pestík.

Zelený pepř

Květy jsou velmi dekorativní, přesto se tento keř nepěstuje pro květiny, ale pro uzavřené květní pupeny. Jsou menší než hrášek a postupně se celé léto ručně sklízejí. Čerstvé mají nepříjemnou hořkou chuť, proto se nakládají do slaného olejového nebo do kyselého nálevu, případně jen do soli, aby získali typickou kořeněnou chuť a aroma. Čím jsou pupeny menší, tím jsou vzácnější.

Naložené kapary se přidávají do různých jídel, jako jsou saláty, majonézy, omáčky, předtím je však třeba vybrat z nálevu a propláchnout ve vodě. Do tepelně připravovaných pokrmů se vkládají až těsně před dohotovením. Nejčastěji se kombinují s olivami a cibulí. V Itálii je například můžete ochutnat na těstovinách, ale i na pizzy.

Léčebné účinky

Konzumace kaparů má nejen kulinářské, ale i léčebné účinky. Kapary obsahují sloučeniny, které příznivě působí na pevnost krevních kapilár a redukci křečových žil. Podporují chuť k jídlu a považují je také za afrodisiakum. Léčivé jsou i listy, kořeny a kůra. Používají se při onemocněních jater, ledvin, sleziny, arteriosklerózy i revmatismu.

Jako pokojová rostlina

U nás se Kapara dá pěstovat v květináčích. Celoročně může svými stálezelenými listy zdobit každý interiér. Postavte ji na světlé, slunné místo a dopřejte jí dostatek vláhy. Vyžaduje lehkou propustnou zeminu. Nejvhodnější je zahradnický substrát s přídavkem agroperlitu nebo drceného polystyrenu. V sezóně ji můžete občas přihnojit.

Pokud se rozhodnete pěstovat Kapary na balkoně, na zimu ji přeneste do světlé místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 15 ° C. Při přezimování v chladnějších prostorách může shodit listy. V zimě omezte zálivku a na jaře jí zkraťte výhonky. Na balkon ji přeneste, až když už nehrozí jarní mrazíky.

 

Žádné komentáře

Napsat komentář