Cenově dostupný, na přípravu nenáročný a chuťově delikátní . To je klasika ve světě kávy, french press . Jde o uzavíratelnou konvičku s pístem se sítkem , nejčastěji skleněnou, ale setkáte se i s antikorem nebo plastem. Pohyblivý píst slouží v podstatě jako filtr.
French press najdete také pod označením kafetiér, press pot , případně piston . Jeho původ datují třicátá léta minulého století, kdy se poprvé objevil ve francouzské oblasti Provence. Odtud se rozšířil do Itálie, kde se zdomácněl pod dobře známou značkou Bialetti. Postupně se stal oblíbeným i v jiných zemích.
French press kávovar a french press konvice je totéž
Káva získaná procesem louhování ve french pressu ukrývá rozmanité chutě, které bude marně hledejte v espressu, i když je samozřejmé, že někomu vyhovují právě ty. Metoda provedena zatlačením pístu odhalí aroma , která zůstává u jiných typů kávovarů uvězněna ve filtrech.
Během extrahování je gramáž kávy zcela ponořena v objemu vody, což má za následek tzv. plné tělo nápoje. Výhoda spočívá například v tom, že chuť není ovlivněna filtračními papírky či jinými druhy filtrace. Plusem je i snadná přenosnost, a tak si french press vezmete kamkoliv na cesty.
Údržba je jednoduchá, přepálení se naštěstí nedočkáte. Je nutné poznamenat, že v konvičce i přes poměrně hustému sítku mohou někdy zůstat rozptýlené prachové částečky kávy. Zůstaňte však klidní . Žádné skřípání zrníček mezi zuby nehrozí .
French press káva přináší požitek nových chutí
Možná jste se setkali s tím, že jste si koupili kvalitní kávu, ne levnou, dokonce ve specializovaném obchodě. Výsledek však nebyl takový, jak jste očekávali . S jiným druhem této nápojové pochutiny jste dopadly stejně. Chyba bude pravděpodobně v přípravě kávy .
Pokud jste dosud fungovaly na jednoduchém principu převržení vody a následného zalití, není divu, že ta pravá intenzivní chuť se někde ztrácela. I když mnohým takový způsob vyhovuje, za vyzkoušení nepochybně stojí mnohem kvalitnější, a přitom také jednoduchá french press káva .
V tomto případě je nutností hrubě umletá káva . Příkladem může být velikost zrníček krystalového cukru. Co se týče druhu kávy, výběr je čistě na vás a vámi preferovaných chutích. Určitě se vyplatí experimentovat a vyzkoušet různé opražené zrna z rozmanitých koutů světa. Díky french pressu okusíte chuťovou pestrost v jiném rozměru.
French press příprava kávy není žádnou vědou
Pokud chcete být v přípravě opravdu precizní, použijte váhu, která změří přesnou gramáž kávy . Stejně důležitá je čerstvost . Nevěřili byste, jak se dokáže podepsat na výsledku. Doporučujeme používat zrnkovou kávu, kterou si těsně před přípravou umelete v mlýnku .
Opět připomínáme, že nahrubo. Na 100 ml nápoje budete potřebovat cca 6 g :
- Než nasypete kávu do french pressu, vypláchněte ho vařící vodou . Tím se předehřeje a vy budete blíže k dosažení optimální teploty.
- Vysypte naváženou kávu do konvice a pokropte malým množstvím horké , nikoliv vařící vody, čili zhruba 93º C, přibližně do výšky mletých zrn.
- Káva začne pěnit a krásně vonět. V této fázi přípravy z ní uniká CO2.
- Když uběhne polovina minuty , dolijte zbytek vody a nechte louhovat minutu.
- Rozmíchejte krustu, která se vytvořila na povrchu nápoje.
- Zavřete french press a vyčkejte cca 2,5 minuty .
- Potom začněte rovnoměrným pohybem zasunovat píst , usazeninu tím dostanete na dno konvice.
- Celý proces přípravy, počínaje zalitím vodou, by neměl přesáhnout délku čtyř minut.
- Pokud nápoj po tomto čase neprelejete do připravených šálků, ideálně také předehřátých, extrakce bude pokračovat dál a chuťové očekávání se nemusí naplnit.
French press : rady a tipy
I když zmíněný postup přípravy odpovídá obecným doporučením, neznamená to, že si je nemůžete mírně upravit . Pravdou je, že chuť je individuální záležitostí, a tak i druh kávy, její intenzita, proces a způsob přípravy zahrnuje vlastní požadavky a nároky.
French press nabízí několik alternativ. Experimentovat můžete například s tloušťkou. Obecně platí, že čím tlustší pomleté zrna, tím je chuť méně intenzivní a naopak. Pokusem s různou teplotou vody nebo délkou louhování si vyzkoušejte, zda vám taková změna nezachutná více.
French press Tescoma, Ikea, Tchibo nebo Bialetti?
Bialetti french press je konvicí, která klade důraz nejen na funkčnost, ale i designovou stránku. Charakterizují ji čisté linie, detailní zpracování, ušlechtilé nerez v kombinaci borosilikátového skla. Jde o italskou značku, která je známá typickým panáčkem.
Co se týče ostatních uvedených výrobců, kvalita je srovnatelná , a tak se doporučujeme řídit spíše cenou vizuálem. Určitě najdete model, který perfektně zapadne do interiéru kuchyně. Recenze a zkušenosti zákazníků vám také mohou zúžit výběr.
Materiálové provedení často představuje klíč ke spokojenosti, ale stejně je individuální požadavkem. Mnozí nedají dopustit na skelný variantu, jiní si zase chválí v tomto případě nedoceněný plast. Pokud by vás přece jen zajímala naše rada, my bychom zůstali věrní skleněné klasice. Tak co, máte favorita?