Domácí přípravu kávy můžete realizovat několika způsoby. Mezi oblíbené metody patří i tzv. dripper , který funguje na principu filtrování . K tomu slouží papírový filtr, který se podílí na výsledném intenzivním požitku chuti a krásné vůni.
Dripper je nádoba ve tvaru trychtýře , na jehož konci se nachází rozšířený lem, který zajistí bezproblémové usazení na šálek. V podstatě jde o překapávač , díky kterému si v pohodlí domova připravíte tzv. turka. Tento způsob je přitom zdravější a mnozí tvrdí, že také chutnější.
Dripper na kávu vybírejte podle základních kritérií
Tentokrát výběr odpovídá konkrétním typem překapávačů kávy, které se liší množstvím tohoto chutného moku, který v nich dokážeme připravit. První typ, dripper V 60 – 01, dokáže připravit 250 ml kávy. Číselné označení v názvu je pomůckou při volbě filtrů, který musí nést stejnojmenné pojmenování.
V Dripper V 60 – 02 připravíte najednou 450 ml kávy, a tak kromě sebe můžete nabídnout i dalších dvou hosty. Opět platí již zmíněná kombinace s filtry, ale zapomínat byste neměli ani na vhodné šálky nebo hrnky.
Tzv. Clever dripper nabízí objem 500 ml, ale jeho výhodou je fakt, že kávu v něm můžete připravit pro více osob, ale také pouze pro jednoho člověka. Vaše rozhodnutí mohou ovlivnit i výrobní materiály. Dostupné jsou Dripper v keramice, skle nebo v plastu.
Rady a tipy na přípravu kávy v Dripper
Pokud kávu nezalijete vroucí vodou, její chuť bude lahodnější . Ideální teplota představuje 80ºC. Některé rychlovarné konvice disponují ukazatelem této hodnoty, ale pokud nejste jejich vlastníkem, jednoduše vodu nechte sevřít a zalijeme až po chvilce.
Co se týče mletí kávy , hrubá zrna mohou mít nevýraznou chuť. Jemnější zase vyzvednou hořkost. Doporučujeme proto použít střední až jemné semletí . Množství kávy na jednu porci se liší v závislosti na způsobu samotné přípravy. Dripper v ideálním případě pojme 10 – 12 g na jednu porci o objemu 120 ml.
Pokud máte rádi silnou kávu, množství kávy upravte podle požadovaného výsledku . V opačném případě zjemněte nápoj větším množstvím vody. Pozor si dejte na čísla. Majitelé Dripper s vyšším objemem by měly trychtýř naplnit co nejvíce, i když se chystají udělat pouze jeden šálek kávy. Výjimkou je Clever dripper.
Káva z Dripper – jak na to?
Než začnete, ujistěte se, že máte správné a kvalitní papírové filtry . V opačném případě totiž mohou chuť výrazně pozměnit a k lepšímu to nebude. Kromě Dripper si připravte i šálek a konvičku na zalévání filtrované kávy . Upozorňujeme, že výsledek mohou ovlivnit činitele než tloušťka mletí, teplota vody či délka louhování.
Zde je postup:
- Papírový filtr zahněte v místě spoje tak, aby kopíroval trychtýřový tvar Dripper .
- Dripper položte na jakoukoliv šálek , která objemově odpovídá překapávače.
- Otevřený filtr umístěte do Dripper a polijte horkou vodou – tím k němu přilne.
- Vodu určenou k propláchnutí ze šálku vylijte.
- Nasypte umletou kávu a jemně ji pokapejte horkou vodou. Po okraj zalijte až o chvíli, a to krouživými pohyby ve tvaru osmičky.
- Vyčkejte káva proteče přes filtr a dochuťte ji podle vašich chuťových pohárků.
Kde nakoupit? Online je to nejvýhodnější i nejpohodlnější
Filtrovaná voda, čerstvá pomletá káva, jejich správný vzájemný poměr či délka doby překapávání – to vše se odrazí na lahodné a intenzivní chuti kávy. I když na trhu je množství kávovarů, které fungují na daném principu filtrování, dripper nepochybně představuje jejich kvalitní a přitom levnou alternativu .