Domácí pekárna pro mnohé spotřebitele představuje jistotu, že vědí přesné složení jejich pečiva a chleba. Pečení domácího chleba je pro mnohé záliba a relax. Uživatelé domácí pekárny si sami mohou vybrat složení chleba a pečiva. Jakýkoliv druh obilovin, různá semínka, sušená rajčata, bylinky, olivy a mnohé jiné příchutě. Záleží jen na chuti vlastníka pekárny.
Pekárny jsou praktické, protože osvobozují uživatele od hnětení těsta a pečení v troubě. Stačí když do domácí pekárny večer vložíte všechny potřebné ingredience a ráno vás bude čekat čerstvý chléb. Čas, na který chcete mít chléb upečený lze jednoduše nastavit.
Domácí pekárnu nemusíte využívat jen na hnětení chlebového těsta. Díky nepřilnavému povrchu domácí pekárny můžete uhníst těsto na placky, placek, různé koláče, buchty a podobně. Pak stačí těsto rozložit na plech a máte po starostech. Objem pekárny zvažte podle toho, kolik chleba a pečiva průměrně zkonzumujete. Dají se zakoupit modely, které upečou bochník chleba vážící 0,5 kg, ale i 2 kg bochníky.
Do domácí pekárny dáte všechny suroviny, které chcete použít a potom stačí už jen počkat. Pekárna je vybavena speciálními lopatkami, které těsto pořádně promícháme. Některé pekárny jsou vybaveny i formami na pečení housek nebo buchet. V pekárně můžete používat chlebové směsi nebo vlastní suroviny. Domácí pekárny jsou vhodné i pro lidi, kteří konzumují bezlepkové pečivo.
Někteří zkušení uživatelé pekárny ji nevyužívají pouze na pečení chleba. Může se používat k přípravě škvarků, vaření džemů, přípravu rýžové kaše. Domácí pekárna se dá využít i pro míchání potahovací hmoty na zákusky a dorty.