Chutným bylinkovým sirupem můžete ochutit studenou vodu, čaj či perlivou vodu a připravit si tak osvěžující limonádu.
Sirup z máty a meduňky
Potřebujete: 3 hrsti čerstvých lístků meduňky, 1 hrst lístků máty, 29 g kyseliny citrónové, 1,5 l vody, 1,5 kg třtinového cukru
Vodu dejte do hrnce a převařte. Potom dejte hrnec pryč ze sporáku. Lístky meduňky a máty nahrubo nakrájejte a přidejte do hrnce. Přikryjte utěrkou a bylinky nechte ve vodě louhovat alespoň 15 hodin.
Výhuh přeceďte přes sítko nebo plátno. Potom dejte výluh do hrnce a ohřívejte. Za stálého míchání přidávejte třtinový cukr. Cukr se musí zcela rozpustit. Nakonec ještě přidejte kyselinu citronovou a sirup nechte sevřít.
Horký sirup nalijte do čistých skleněných lahví, které důkladně uzavřete.