Domů Zahrada Bobulky černého bezu jsou lákavé i zdravé! Surové je však nejezte

Bobulky černého bezu jsou lákavé i zdravé! Surové je však nejezte

Na jaře sklízíme voňavé květy a na podzim drobné plody. Tento rok je však příroda trošku rychlá, protože jsme jaksi přeskočili jaro … Tak se na keřích bezu černají bohaté třásně.

Bez černý (Sambucus nigra) je u nás běžným keřem. Lidé totiž věřili, že keř bezu umí ochránit proti Čarodějnice a špatné magii. Je rozšířená v celé Evropě, v Malé Asii a dokonce i v severních částech Afriky. Je nenáročná, mrazuvzdorná a může dorůst do výšky přes 7 metrů.

Lákavé bobule 

Čas voňavých květů, z nichž s oblibou připravujeme domácí sirup už pominul. Pomalu však nastává čas krásných plodů. Ty jsou bohaté například na vitamin A, C či B. Obsahují také éterické oleje, flavonoidy a působí antioxidačně. Syrové se však nemohou konzumovat, protože jsou mírně jedovaté . Důvodem je, že obsahují sambunigrín, který může vyvolat průjem a bolesti hlavy. Tepelné zpracované jsou však v pořádku, protože se tato látka odbourává.

Kdy jsou zralé? 

Třásně s černými bobulky ještě nemusí být zralé. Je třeba, abyste si všimli i barvu stopek. Pokud je zbarvená dočervena a bobulky jsou krásné černé, tehdy jsou vhodné ke sběru.

Využití

Podobně jako u květech iu plodech je populárním způsobem zpracování vaření sirupu. Rovněž se využívá při přípravě koláčů, k přípravě džemu či dokonce na zavařování.

inzerce

Žádné komentáře

Napsat komentář