Rádi se inspirujete, objevujete stále něco nového a nebojíte se netradičních způsobů pěstování? Vyzkoušejte levitující rostliny – kokedamy.
Jak vznikla kokedama?
Tento způsob pěstování vznikl v Japonsku a slova Ko Key Da Ma v překladu znamenají mechová koule. Vychází z pěstování bonsají. Původně se bonsaj vytáhl z nádoby a jeho kořenový bal se nechal zarůst mechem. Dalo by se říci, že je to bonsaj pro pohodlnějších nebo netrpělivé pěstitele.
Kokedamu si dokáže vyrobit každý a není náročná ani na péči. Uplatní se zavěšená v prostoru nebo položena na misce. V obou případech ozvláštní interiér a navodí atmosféru Orientu.
Vhodné druhy rostlin
Nejvhodnější pro výrobu kokedamy jsou vlhkomilné rostliny, kterým přítomnost jílu nevadí, například kapradiny. Kromě nich můžete použít aloe, Asplenium, citrusy, cykas, monsteru, Noli, parohovec, anturium, chřest, Ficus retusa známý jako Ginseng , myrtu, olivovník, vavřín, ibišek, tlustice, sukulenty a některé bylinky.
Správná směs substrátu
Substrát se vyrábí smícháním několika příměsí . Potřebný je černý jílovitý substrát ketotsuchi . Je to mazlavá hmota, která dobře drží vodu a tvar. Je důležitá pro zajištění kulatého tvaru. Do směsi se dále přidává zahradnický substrát, který hmotu zjemní a zvláční. Poměr jílu a zahradnického substrátu by měl být 3: 1.
Další složkou je japonský pálený jíl . Je důležitý, neboť na sebe váže živiny a vodu. Díky němu kokedama nebude tak rychle vysychat. Směs můžete zvláčnit vodou. Nepřidávejte jí však mnoho, aby nevznikla blátivé konzistence. Hmota musí být sypká, jen tak se s ní dá dobře pracovat.
Pokud použijete rostlinu, která potřebuje vzdušnější substrát, do směsi lze zamíchat pemzu , aby substrát odlehčila a dodala mu vzduch. Poslední ingredience je zeolit , což je hornina vázající na sebe živiny dodané hnojivem a postupně jejich rostlině uvolňuje.